Tim Sikyea

Tim Sikyea, indijanski zdravilec, ki izhaja iz plemena Dog Rib, je odraščal v Yellow Knifu na SV delu Kanade. Njegovo indijansko ime je Samotni Orel – Wambli Ishinela, ki so mu ga podelili Indijanci plemena Lakota.

Njegova življenjska pot je zelo pestra in v prvi vrsti posvečena ozaveščanju ljudi o pomembnosti Matere Zemlje za preživetje nas in naših potomcev. Tradicionalne indijanske obrede vodi od leta 1976. Zadnja leta živi v Nemčiji, od leta 1995 pa prihaja tudi v Slovenijo.

Pri nas mu je posebno všeč narava, ki je v veliki meri »ostala živa«, kot pravi sam.
Tim je posvetil svoje življenje tradicionalnim indijanskim obredom, ki so prežeti z modrostjo prednikov. Njegovo poslanstvo je tesno povezano z Materjo Zemljo, ki nam daje vse, kar potrebujemo za življenje na tem modrem planetu. Vodi vrsto starodavnih indijanskih obredov, s katerimi nas uči pozabljenih vrednot, ki nas edine vodijo v harmonijo z vsem stvarstvom.

Pot Samotnega orla

Tim Sikyea se je rodil v marcu 1951 v Fort Resolution in odraščal v Yellow Knife v severozahodnem delu Kanade. Indijansko ime Wambli Ishinela – Samotni Orel so mu podelili ljudje iz plemena Lakota.

Pri štirinajstih letih je sledil svoji poti in raziskoval svet. V zgodnjih sedemdesetih je ustvaril svojo prvo modno kolekcijo in se kasneje vrnil v Yellow Knife kot modni oblikovalec. Delal je tudi kot igralec v gledališču in nastopal v televizijskih reklamah, kasneje tudi v filmih. Leta 1971 je bil študent na kolidžu Sheraton za oblikovanje in modne tehnike v Oakvillu (Ontario – Kanada), kjer se je učil različnih tehnik dela z blagom, izdelave vzorcev in oblikovanja.

Leta 1980 je odšel v Edmonton (Albeta – Kanada), kjer je postal slaven modni oblikovalec. Imel je svoje modno podjetje in izdeloval kolekcije. Njegove kreacije so največkrat prikazovale vedno aktualni indijanski slog. Še danes občasno ustvarja in oblikuje oblačila v tem slogu s pripadajočimi dodatki. Svoje kreacije najraje izdeluje iz bombaža, usnja, svile, volne in kašmirja.

Poleg tega Tim Sikyea ustvarja tudi glasbene instrumente, nakit in skulpture iz kamna, prežete z indijansko dediščino. Njegova dela si je bilo mogoče ogledati v galeriji v Nurenbergu, ki je bila odprta 1996 in je bilo mogoče posamezne izdelke tudi kupiti.

Od leta 1976 Tim Sikyea izvaja tradicionalne indijanske obrede in oživlja njihovo kulturo. Vodi obrede očiščevalne potilnice – Sweatlodge, obred podeljevanja imena, posvojitve, obred s pipo ter več kot 25 let sodeluje pri obredu Plesa Sonca – Sundance v Ameriki. Oživlja še en pomemben obred, ki beži v pozabo, obred čaščenja prednikov.

Danes Tim Sikyea izvaja tradicionalne indijanske običaje in način življenja ter oživlja modrost svojih prednikov. Indijanske obrede vodi v Nemčiji, Angliji, Afriki, Sloveniji … tako, da jih imajo ljudje možnost izkusiti. Iz teh in nekaterih drugih razlogov je pričel z obredi Plesa Zemlje – Earthdance, ki jih razume kot svoje življenjsko poslanstvo.

V okviru duhovnega dela, ki ga opravlja, potuje po vsem svetu. S pogovori, govori, intervjuji in obredi uči ljudi, kako naj si pomagajo, uči jih na novo odkriti veselje, ceniti življenje in biti srečen.

Indijanski obredi v Južni Afriki

Indijanski obredi v Južni Afriki

Tim je bil prvič pripeljan v Južno Afriko, da bi vodil očiščevalne potilnice leta 1994 v dolini Rustlers. Po premoru leta 1997/8 so ga poklicali nazaj v Mamo Afriko. Po več lokacijah v preteklih letih so potilnice na koncu našle dom na treh prizoriščih v Južni Afriki.

   Več o obredih v Južni Afriki

Napovednik potilnic

Napovednik potilnic

Ste že kdaj zbrali pogum in ste oviti v brisačo zlezli v nizko kupolo iz drevesnih vej, pokrito s platnom in z odejami, postavljeno sredi narave? Ste se že prepustili petju indijanskih pesmi, sredi popolne teme, v vročini in pari? Pridružite se nam, kajti le izkušnja šteje.

   Informacije o potilnicah

Mediji o nas

Mediji o nas

Preberite, poslušajte ali poglejte kaj so v medijih zapisali o naši filozofiji, društvu za kakovost življenja Zemlja Mati, Timu Sikyea, kulturni dediščini severnoameriških Indijancev ter starodavnih modrosti in skrivnosti domorodnih ameriških ljudstev.

   Kaj so zapisali v medijih?