Tim Sikyea

Tim Sikyea, indijanski zdravilec, ki izhaja iz plemena Dog Rib, je odraščal v Yellow Knifu na SV delu Kanade. Njegovo indijansko ime je Samotni Orel – Wambli Ishinela, ki so mu ga podelili Indijanci plemena Lakota.

Njegova življenjska pot je zelo pestra in v prvi vrsti posvečena ozaveščanju ljudi o pomembnosti Matere Zemlje za preživetje nas in naših potomcev. Tradicionalne indijanske obrede vodi od leta 1976. Zadnja leta živi v Nemčiji, od leta 1995 pa prihaja tudi v Slovenijo.

Pri nas mu je posebno všeč narava, ki je v veliki meri »ostala živa«, kot pravi sam.
Tim je posvetil svoje življenje tradicionalnim indijanskim obredom, ki so prežeti z modrostjo prednikov. Njegovo poslanstvo je tesno povezano z Materjo Zemljo, ki nam daje vse, kar potrebujemo za življenje na tem modrem planetu. Vodi vrsto starodavnih indijanskih obredov, s katerimi nas uči pozabljenih vrednot, ki nas edine vodijo v harmonijo z vsem stvarstvom.

Pot Samotnega orla

Tim Sikyea se je rodil v marcu 1951 v Fort Resolution in odraščal v Yellow Knife v severozahodnem delu Kanade. Indijansko ime Wambli Ishinela – Samotni Orel so mu podelili ljudje iz plemena Lakota.

Pri štirinajstih letih je sledil svoji poti in raziskoval svet. V zgodnjih sedemdesetih je ustvaril svojo prvo modno kolekcijo in se kasneje vrnil v Yellow Knife kot modni oblikovalec. Delal je tudi kot igralec v gledališču in nastopal v televizijskih reklamah, kasneje tudi v filmih. Leta 1971 je bil študent na kolidžu Sheraton za oblikovanje in modne tehnike v Oakvillu (Ontario – Kanada), kjer se je učil različnih tehnik dela z blagom, izdelave vzorcev in oblikovanja.

Leta 1980 je odšel v Edmonton (Albeta – Kanada), kjer je postal slaven modni oblikovalec. Imel je svoje modno podjetje in izdeloval kolekcije. Njegove kreacije so največkrat prikazovale vedno aktualni indijanski slog. Še danes občasno ustvarja in oblikuje oblačila v tem slogu s pripadajočimi dodatki. Svoje kreacije najraje izdeluje iz bombaža, usnja, svile, volne in kašmirja.

Poleg tega Tim Sikyea ustvarja tudi glasbene instrumente, nakit in skulpture iz kamna, prežete z indijansko dediščino. Njegova dela si je bilo mogoče ogledati v galeriji v Nurenbergu, ki je bila odprta 1996 in je bilo mogoče posamezne izdelke tudi kupiti.

Od leta 1976 Tim Sikyea izvaja tradicionalne indijanske obrede in oživlja njihovo kulturo. Vodi obrede očiščevalne potilnice – Sweatlodge, obred podeljevanja imena, posvojitve, obred s pipo ter več kot 25 let sodeluje pri obredu Plesa Sonca – Sundance v Ameriki. Oživlja še en pomemben obred, ki beži v pozabo, obred čaščenja prednikov.

Danes Tim Sikyea izvaja tradicionalne indijanske običaje in način življenja ter oživlja modrost svojih prednikov. Indijanske obrede vodi v Nemčiji, Angliji, Afriki, Sloveniji … tako, da jih imajo ljudje možnost izkusiti. Iz teh in nekaterih drugih razlogov je pričel z obredi Plesa Zemlje – Earthdance, ki jih razume kot svoje življenjsko poslanstvo.

V okviru duhovnega dela, ki ga opravlja, potuje po vsem svetu. S pogovori, govori, intervjuji in obredi uči ljudi, kako naj si pomagajo, uči jih na novo odkriti veselje, ceniti življenje in biti srečen.

Napovednik potilnic

Napovednik potilnic

Ste že kdaj zbrali pogum in ste oviti v brisačo zlezli v nizko kupolo iz drevesnih vej, pokrito s platnom in z odejami, postavljeno sredi narave? Ste se že prepustili petju indijanskih pesmi, sredi popolne teme, v vročini in pari? Pridružite se nam, kajti le izkušnja šteje.

   Informacije o potilnicah

Izkušnje članov društva

Izkušnje članov društva

Vsa domorodna ljudstva so svoje modrosti, spomine in način življenja podajali tudi preko poezije, misli in osebnih pričevanj; preko pripovedovanja zgodb. Vabimo vas, da tudi vi z nami podelite svoje osebne izpovedi, misli, poezijo, izkustva.

   Kaj so člani podelili z nami?

Mediji o nas

Mediji o nas

Preberite, poslušajte ali poglejte kaj so v medijih zapisali o naši filozofiji, društvu za kakovost življenja Zemlja Mati, Timu Sikyea, kulturni dediščini severnoameriških Indijancev ter starodavnih modrosti in skrivnosti domorodnih ameriških ljudstev.

   Kaj so zapisali v medijih?