Dreamcatcher- lovilec sanj

Kako ujeti svoje sanje?
Odgovor je preprost: verjeti moraš vanje!

Dolgo časa nazaj, ko je bil svet še mlad, je bil star lakotski duhovni vodja na visoki gori, kjer je imel vizijo. V njegovi viziji se je prikazal Iktomi, veliki duh in učitelj modrosti, v obliki pajka. Iktomi mu je spregovoril v svetem jeziku, ki ga razumejo le lakotski duhovni voditelji.

Med govorom je Iktomi, pajek, vzel starešinin vrbov obroč, okrašen s perjem, konjsko dlako, koraldami in darovi ter začel presti mrežo.

“Življenski krogi…naša življenja začnemo kot dojenčki in naprej skozi otroštvo do odraslosti. Na koncu zaključimo krog, ko pridemo v stara leta in morajo za nas skrbeti, tako kot za dojenčke. Ampak v vsakem obdobju življenja je mnogo energij- nekatere dobre druge slabe. Če prisluhneš dobrim, te bodo vodile v pravo smer. Toda če prisluhneš slabim, te bodo poškodovale in vodile v napačno smer. Mnogo je energij in različnih smeri, ki ti pomagajo ali ovirajo v harmoniji z naravo, in prav tako z velikim duhom in vsemi njegovimi čudovitimi nauki.”

Ko je Iktomi končal z govorjenjem, je izročil Lakotskemu starešini mrežo in rekel:“Poglej, mreža je popoln krog, ampak v središču kroga ima luknjo. Uporabi mrežo, da pomagaš sebi in svojim ljudem, da boste dosegli svoje cilje in, da boste dobro uporabili ideje, sanje in vizije svojih ljudi. Če veruješ v velikega duha, bo mreža ujela tvoje dobre ideje- in slabe bodo odletele skozi luknjo.”

 

Lakotski starešina je posredoval vizijo svojim ljudem in od takrat Sioux-ki indijanci uporabljajo lovilec sanj, kot mrežo svojega življenaja. Obešen je nad njihovimi posteljami ali nekje v domu, da preseje njihove sanje in vizije.
Kar je dobrega v sanjah se ujame v njihovo mrežo življenja in jih spremlja… kar pa je slabega v njihovih sanjah, izgine skozi luknjo v središču mreže in ni več del njih samih. Verujejo, da lovilec sanj nosi usodo njihovih življenj.

legendo plemena Lakota zapisala Urška Bratkovič

Kategorija: Misli in izkušnje članov društva