Indijanski obredi

Severnoameriški Indijanci imajo več tisoč let staro kulturo, ki je nedvomno zelo tesno povezana z naravo in z vsemi bitji na naši Zemlji.

Del kulturne dediščine so tudi starodavni duhovni obredi, ki so jim nedvomno pomagali pri osebni in kolektivni rasti, doseganju višjih vrednot, spoznavanju višje zavesti. Za doseganje višjih ravni zavesti pa je potrebno očiščevanje, zdravljenje …, ki so ga in ga še vedno dosegajo s pomočjo svetih obredov.

Očiščevalna potilnica

Obred indijanske očiščevalne potilnice deluje v povezavi s štirimi osnovnimi elementi na Zemlji.

Uporabljamo želvino potilnico – v obliki želve, ki je zgrajena iz palic in pokrita z dekami.

  1. Fizični aspekt potilnice predstavlja element zemlje.
  2. Zunaj se kuri sveti ogenj, na katerem se grejejo kamni in kasneje v potilnici grejejo prostor, ki predstavlja element ognja.
  3. V potilnici se uporablja tudi sveta voda, ki jo Tim  poliva po kamnih in predstavlja element vode.
  4. Zrak, ki ga dihamo, pa predstavlja element zraka.

Vsi ti štirje elementi delujejo na štiri telesa človeka: fizično telo, čustveno, mentalno in duhovno telo. V obredu se dogaja čiščenje in zdravljenje vseh nivojev telesa v skladu z nami, z našimi trenutnimi potrebami, molitvami, prošnjami, zahvalami, ki smo jih izrekli.

V obredu se pojejo obredne pesmi, ki nam pomagajo, da se predamo in doživimo …

Obred iskanja vizij

Iskanje vizij je lep in mogočen obred, ki lahko človeka zelo globoko in močno poveže s svojim bistvom, če se je le pripravljen prepustiti.

Na hribu, po možnosti v neokrnjeni naravi, si poišče prostor, kjer bo 3 ali 4 dni in noči sedel, molil, prosil, se zahvaljeval … v naročju Matere Zemlje in Stvarnika. Brez hrane in vode bo lahko v globoki povezanosti z vsem stvarstvom spoznal svoje bistvo, doumel namen svojega bivanja in poslanstva za prihodnost.

Za dovoljenje in za vodstvo celotnega obreda posameznik prosi vodjo obreda s tobakom, s čimer se zaobljubi, da bo obred v bližnji prihodnosti – običajno v enem letu, tudi izvedel. Čas priprave je navadno intenziven na vseh področjih človekovega življenja.

V času priprav se je seveda zelo priporočljivo čim večkrat zdraviti v očiščevalni potilnici. K pripravi spadajo mnoge obveznosti, ki jih posameznik izve, preden da zaobljubo. Med drugim mora poskrbeti za delovanje celotnega tabora v času obreda, za dobro počutje podpornikov, njihovo hrano in pijačo, saj so oni tisti, ki mu pomagajo in so v povezavi z njim. Po končanem obredu se jim tudi primerno zahvali.

Obred je namenjen zahvali Materi Zemlji, za vse kar nam daje, za življenje na tem lepem modrem dragulju. Ljudje pogosto ne znamo primerno skrbeti zanjo in se ne zavedamo, kaj vse nam nudi in kaj vse se lahko naučimo od nje. Vse, kar potrebujemo za naše življenje na fizični ravni, prihaja od nje. Hrana, obleka, material za hiše, avtomobili …

Najpomembnejša učenja, ki se jih lahko naučimo, so sprejemanje, dajanje in brezpogojna ljubezen. Uči nas, če ji le znamo prisluhniti, jo začutiti, zato so takšni obredi, meditacije, kontemplacije še toliko bolj pomembne.

Ples Zemlje nas skuša popeljati v harmonijo z energijo Matere Zemlje skozi ples in ob spremljavi svetega bobna z obrednimi pesmimi, ki jih pojemo s pozornostjo, hvaležnostjo in ljubeznijo. Plesalci  s 4 dnevnim plesom, brez hrane in vode, izkažejo spoštovanje, zahvalo za njeno brezpogojno ljubezen in skrb za vse njene prebivalce, za vsa njena kraljestva.

Kdor želi plesati na Plesu Zemlje, mora najprej opraviti 3 do 4 dnevni obred iskanja vizij.

Prepoznajmo in počastimo tudi duhovno raven Matere Zemlje!

Obred v počastitev prednikov

Vsako leto, v času dneva mrtvih, s posebnim obredom počastimo in se spomnimo naših prednikov.
Na obrednem prostoru Plesa Zemlje se jim zahvalimo z rožami, hrano, pijačo … za vse, kar so storili, da lahko živimo in nadaljujemo rodbinsko pot.

Spomnimo se ne le družinskih prednikov, pač pa vseh, ki so že odšli in so pomembno vplivali na naše življenje.

Obred govoreče palice

Tradicionalno se skliče govoreči krog, kadar je potrebno rešiti neko zadevo v dobro vseh. V krogu prične govoriti tisti, ki je krog sklical in opiše situacijo.

Medtem ko govori, drži v rokah posebno, izrezljano palico in govori z odprtim srcem. Medtem ostali poslušajo. Ko človek pove vse, kar se mu zdi potrebno, preda palico naslednjemu v smeri urinega kazalca.

Tako ima vsakdo v krogu možnost, da neovirano pove svoj pogled na zadevo. Krog se lahko zavrti večkrat. Tolikokrat, da se zadeva razreši. Zelo lep obred.

Obred svete pipe

Po legendi je sveto pipo Indijancem prinesla Bela Bizonka in jim predala skrivnost povezave z Velikim Duhom.
Sveta pipa se prižge v svetem krogu, ki je simbol povezanosti vseh ljudi in bitij v celoto. Ko se polni s tobakom, se polni tudi z  molitvijo v dobro vsem ljudem in živim bitjem na Zemlji.

Zanimivo je, da tobak, s katerim se polni sveta  pipa, pravzaprav ni tobak, pač pa mešanica zdravilnih zelišč. Kdor je nosilec svete pipe, jo lahko kadi tudi sam, vendar vedno za skupno dobro.

Svete pipe se ne da kupiti! Dobiš jo le, če ti jo podari indijanski zdravilec. S tem ti dovoli, da uporabljaš znanje, ki si si ga pridobil ob njem, s tem ti izkaže zaupanje, da si pripravljen delovati v skupno dobro.

Napovednik potilnic

Napovednik potilnic

Ste že kdaj zbrali pogum in ste oviti v brisačo zlezli v nizko kupolo iz drevesnih vej, pokrito s platnom in z odejami, postavljeno sredi narave? Ste se že prepustili petju indijanskih pesmi, sredi popolne teme, v vročini in pari? Pridružite se nam, kajti le izkušnja šteje.

   Informacije o potilnicah

Ples Zemlje

Ples Zemlje

Ples Zemlje nas skuša popeljati v harmonijo z energijo Matere Zemlje skozi ples in ob spremljavi svetega bobna z obrednimi pesmimi. Plesalci se žrtvujejo s 4 dnevnim plesom brez hrane in vode in ji s tem izkažejo spoštovanje, zahvalo za njeno brezpogojno ljubezen.

   Prepoznajmo duhovno raven Matere Zemlje!

Trenutki, ujeti v fotografijo

Trenutki, ujeti v fotografijo

Starodavnih skrivnosti, modrosti in brezpogojne ljubezni se učimo v sobivanju z naravo. Skupaj nam uspe doživljati in izkušati čarobnost in svetost Matere Zemlje in samih sebe.

   Oglejte si fotogalerijo