Ženske v mesečnem obredu – Moon time ladies

V naši »razviti kulturi« so starejše ženske večinoma pozabile stara znanja o pomenu menstrualnega ciklusa, ki so ga nekdaj nedvomno imele. Njegovega pomena niso prenesle in zmogle podeliti s svojimi hčerami. Nekako navadile smo se, da živimo z mesečnim ciklusom. Večkrat ga občutimo celo kot nekaj, milo rečeno, nadležnega in neprijetnega. Redkokatera ženska se poglablja v te naravne procese v telesu, da bi jih bolje razumela. Mogoče jih kolektivno dojemamo na nek skrit in skrivnosten način v povezavi z delovanjem luninih men.

Splošno znano je, da se v tem času ženske »čistijo«. Pri večini žensk se pojavlja »predmenstrualni sindrom«, ko nas nekaj požene v čiščenje stanovanja, mogoče tudi v razčiščevanje odnosov …

Sama sem prvič slišala tradicionalno pojmovanje mesečnega obreda ženske od moškega, od indijanskega zdravilca. V enem od očiščevalnih obredov je Tim podelil z nami znanje, ki še vedno živi v indijanski kulturi.

Seveda nas je že večkrat zanimalo, zakaj ne smejo biti ženske v času menstruacije udeležene v svetih obredih in nekatere ženske so bile zaradi tega zelo užaljene. Povedal nam je, da ima ženska v tem času izredno moč, ki vpliva na druge obrede. To je moč, ki se sproži v času intimnega očiščevanja in zaradi te sposobnosti, ki je moški nimajo, se tradicionalno ženskam sploh ni bilo potrebno očiščevati v očiščevalnih potilnicah. V njih so se očiščevale le starejše ženske, ki niso več imele mesečnih obredov.

Po indijanski tradiciji so se ženske, ko so bile v »moon time-u«, umaknile od družine v svoj prostor. V tem času je mož poskrbel za otroke, za kuhanje in vsa ostala gospodinjska in vzgojna opravila. Ženska je bila te dni prosta in se je lahko posvetila sama sebi, kar je pomenilo, da je v miru, v neki vrsti  meditacije, pregledala vse dogodke preteklega meseca in zavestno in s pomočjo vizualizacije »odplaknila« skozi svoje telo vse negativnosti, ki se jih je zavedala. Še več. Imela je celo možnost zdraviti ne le sebe, pač pa celotno družinsko situacijo in pomagati vsakemu družinskemu članu posebej.

Ženske so si v času »moom time-a« zavezale okoli zapestja v usnjen mošnjiček zavit žajbelj, da je lahko vsakdo vedel za njihov obred in jih v tem, prav posebno občutljivem času, pustil same s seboj. Poleg tega so uporabljale tudi poseben mošnjiček z »ženskimi zelišči«, privezan na spodnjem delu trebuha, ki je pomagal blažiti morebitne bolečine.

Po tem »odkritju« skrivnosti sem se kot ženska počutila počaščeno in končno razumela, zakaj smo v tem času občutljive, zakaj nam v tem obdobju ni potrebna potilnica ali katerikoli drug obred.
Irena

Čeprav mi babica ali mama ni predala vedenja o menstruaciji, sem čutila, da sem z njo stopila v pomembno življenjsko obdobje – obdobje rodnosti, zavedanja, da sem lahko mati, da nadaljujem rod, da lahko predam svoje znanje naprej. Nikoli je nisem poimenovala z drugimi besedami kot menstruacija. V njenem trajanju sem se umikala pred ljudmi v naravo. Zame je bilo to zelo intimno obdobje. Presenečena sem bila, ko sem začela obiskovati indijanske savne, da me po njej sprašujejo in ji dajo toliko pomena. Zdaj vem, zakaj.  Vesela sem, da to vedenje prenašam na svoje in druge otroke.

Martina

Kategorija: Misli in izkušnje članov društva